Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Άμεση απελευθέρωση του απεργού πείνας Νίκου Κουνταρδά

Το τελευταίο διάστημα στην Ξάνθη -όπως και σε άλλες επαρχιακές πόλεις- η κατασταλτική μεταδεκεμβριανή αντεπίθεση του κράτους έχει πάρει χαρακτήρα ρεβανσισμού εναντίον αγωνιζόμενων ανθρώπων γνωστών στα κατά τόπους παραρτήματα της ασφάλειας.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ξάνθη 2 φοιτητές, ο Παναγιώτης Μουσταφέλλος και ο Σταύρος Φωτεινόπουλος, μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Ξάνθης, καλέστηκαν σε ανακριτική απολογία για την κατάληψη της Νομαρχίας Ξάνθης στις 10 Δεκέμβρη 2008 (που πραγματοποιήθηκε από εκατοντάδες διαδηλωτές), κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» και «απόπειρα ανθρωποκτονίας». Στην Ξάνθη πάλι ο «συνήθης ύποπτος» πλέον Νίκος Kουνταρδάς (που στο παρελθόν έχει προφυλακιστεί για τον ξυλοδαρμό του τέως προέδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου και το τελευταίο διάστημα του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι με υποχρεωτική παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του κάθε 1 και 16 του μήνα, έχοντας κατηγορηθεί για εμπρησμό τράπεζας στην Ξάνθη που είχε πραγματοποιηθεί πριν 1,5 χρόνο) προφυλακίστηκε κατά την τελευταία προσέλευση του για «παρών» στο αστυνομικό τμήμα με το πρόσχημα ότι το προηγούμενο 15νθημερο δεν παρουσιάστηκε και συνεπώς έσπασε τους περιοριστικούς όρους. Γεγονός ψευδές αφού ο ίδιος είχε παρουσιαστεί στο τμήμα αλλά ο φάκελος του δεν είχε φτάσει ακόμα από την εισαγγελία οπότε δεν καταχωρήθηκε πουθενά το «παρών» που έδωσε.
Παρόμοια τακτική έχουν ακολουθήσει οι τοπικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές και στον Βόλο όπου 7 άτομα γνωστά για την αντιεξουσιαστική τους δράση στην πόλη έχουν δεχτεί ανακριτική κλήτευση σε απολογία με το πρόσχημα ότι έχουν αναγνωριστεί από κάμερες να συμμετέχουν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων και τραπεζών.
Ο Νίκος Kουνταρδάς από την πρώτη στιγμή της σύλληψης και προφυλάκισης του (16/5) ξεκίνησε απεργία πείνας (τις πρώτες μέρες και απεργία δίψας, την οποία διέκοψε για να την ξαναρχίσει στις 28/5) ενώ σήμερα μετά από αλλεπάλληλες μεταγωγές στις φυλακές Κομοτηνής και Άμφισσας, αλλά και στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, νοσηλεύεται φρουρούμενος σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

«Δεν είναι ότι 1,5 χρόνο μετά κατηγορήθηκα για απόπειρα εμπρησμού τράπεζας χωρίς στοιχεία. Δεν είναι ότι 1,5 χρόνο τώρα η Ασφάλεια μου έχει κατασχέσει μισό σπίτι πράγματα από τις τότε εφόδους. Δεν είναι ότι μου επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι να δίνω το "παρών" στο Α.Τ. Ξάνθης κάθε 1 και 16. Δεν είναι ότι με κλείσανε μέσα το Σάββατο 16/5 που έδωσα το "παρών" γιατί δήθεν δεν είχα παρουσιαστεί στο προηγούμενο, ενώ είχα μάρτυρα ο οποίος και αυτός δίνει "παρών".
Δεν είναι ότι από την Κυριακή με μετέφεραν στις φυλακές Κομοτηνής και από κει Τρίτη πρωί με άσκηση βίας στην κλούβα για Άμφισσα, συνοδεία 20 πραιτόρων. Δεν είναι ότι απλά περιμένω να γίνει το Συμβούλιο που θα με αποφυλακίσει. Είναι ότι θέλω να επανοικειοποιηθώ τη ζωή που μου κλέψαν. Είναι ότι θέλω να ζήσω ελεύθερος, δίχως ταυτότητα πια.
Η ευθύνη για ό,τι μου συμβεί ας χρεωθεί στον αρχιβασανιστή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δένδια.» Νίκος Κουνταρδάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: