Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

για το βράδυ της παρασκευής 10/12 στο ρεσάλτο

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι συναντηθήκαμε χθες στο στέκι. Η βραδιά ξεκίνησε με την προβολή του video Skhizein και συνεχίστηκε με συζήτηση μέχρι αργά, μετά από μια αρχική εισήγηση-εισαγωγή πάνω στο ζήτημα.
Η αναζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων κινήθηκαν γύρω από τον μύθο της «ψυχικής αρρώστιας» και τον στιγματισμό, τις κοινωνικές αιτίες των «ψυχικών νόσων» κόντρα στον βιολογισμό και τις κατηγοριοποιήσεις, τον ρόλο της ψυχιατρικής και της φαρμακοβιομηχανίας, τις ψυχιατρικές πρακτικές και την εξουσία του ψυχίατρου πάνω στους «ασθενείς», τις δυνατότητες και τους τρόπους μιας άλλης προσέγγισης του προβλήματος που θα βασίζεται στις διαπροσωπικές σχέσεις, σε δίκτυα συλλογικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, σε ανθρώπους που ισότιμα και έξω από τους ρόλους του «ειδικού» και του «θεράποντα» θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν.
Εξαιρετικά σημαντικές και συγκλονιστικές ήταν οι θέσεις και τα βιώματα που κατατέθηκαν από ανθρώπους που είχαν (ή συνεχίζουν να έχουν) προσωπικές εμπειρίες ψυχιατρικής αντιμετώπισης, εγκλεισμού (πολλές φορές ακούσιου), φαρμακοθεραπειών (πολλές φορές υποχρεωτικών και όχι συναινετικών).
Το επόμενο ραντεβού στο στέκι προσδιορίζεται για την επόμενη Παρασκευή 17/10, στις 8:00μμ, γύρω από την θεματική: οι υπηρεσίες του χριστιανισμού στη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης (προβολή video, παρουσίαση, συζήτηση).
Ακολουθούν οι σύνδεσμοι του video Skhizein που προβλήθηκε χθες (δυο μέρη)…

http://www.youtube.com/watch?v=HlVxH-_Lyo0

http://www.youtube.com/watch?v=q5aAkaoIimc

Δεν υπάρχουν σχόλια: