Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Τερματισμός της ομηρίας για τους 22 του Ρεσάλτο

Μετά την αστυνομική εισβολή στο Ρεσάλτο, στις 5/12/2009, σε 13 από τους 22 συλληφθέντες μας επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, της υποχρεωτικής παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα κατοικίας μας κάθε 1η και 16η του μήνα και χρηματικές εγγυήσεις που συνολικά ανερχόταν σε 51.000 ευρώ.
Καταθέσαμε κατευθείαν αίτηση άρσης όλων των περιοριστικών όρων και 7 μήνες μετά, τον Ιούλιο 2010, η απάντηση ανακρίτριας-εισαγγελέως μείωσε τις χρηματικές εγγυήσεις στα 31.000 ευρώ (τα οποία έπρεπε να καταβληθούν εντός 1 εβδομάδας), διατήρησε για όλους και όλες την απαγόρευση εξόδου από την χώρα και αφαίρεσε την υποχρεωτική παρουσία στο τμήμα από τις συντρόφισσες (μια «θετική» διάκριση μειωτική και προσβλητική τόσο για τις ίδιες όσο και για τον κοινό αξιακό μας κώδικα).
Στα τέλη Νοέμβρη 2010 καταθέσαμε δεύτερη αίτηση άρσης των περιοριστικών όρων. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να καταθέσουμε κοινή αίτηση (κοινό κείμενο για όλες και όλους), την οποία γράψαμε εμείς οι ίδιοι και συμπλήρωσαν οι δικηγόροι με νομική επιχειρηματολογία. Και πήγαμε να την καταθέσουμε στην ανακρίτρια όλοι και όλες μαζί συλλογικά, απαιτώντας πρόσωπο-με-πρόσωπο τον άμεσο τερματισμό της ομηρίας μας. Πέρασαν και πάλι 7 μήνες για να απαντηθεί η αίτησή μας, που αυτή την φορά έγινε δεκτή, αίροντας τόσο την υποχρεωτική παρουσία στο αστυνομική τμήμα για όλους όσο και την απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Η απόφαση μας ανακοινώθηκε στις αρχές Ιούνη αλλά με τα γεγονότα που έτρεχαν δεν είχαμε μυαλό να ενημερώσουμε νωρίτερα. Το ποσό των χρηματικών εγγυήσεων που έχουν καταβληθεί αναμένεται να επιστραφούν μετά την εκδίκαση της υπόθεσης.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες που με πολλούς και διάφορους τρόπους (συντροφικούς, πολιτικούς, οικονομικούς, ηθικούς, ψυχολογικούς) μας έχουν σταθεί όλο αυτό το διάστημα. Ένας πρώτος κύκλος αυτής της υπόθεσης (ο κύκλος της ομηρίας μας) έκλεισε. Ο επόμενος γύρος θα είναι τα δικαστήρια των 22 του Ρεσάλτο και των 42 από το δημαρχείο Κερατσινίου. Η αλληλεγγύη είναι πάντα το όπλο μας.
από την πορεία αλληλεγγύης στο Κερατσίνι (Τσαλδάρη) μετά την αστυνομική εισβολή στο Ρεσάλτο

Δεν υπάρχουν σχόλια: