Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Απολογισμός δράσεων της Συνέλευσης πλατείας στο Κερατσίνι

Πέμπτη 14 Ιουλίου


Με προσυγκέντρωση στην πλ. Νίκης στην Αμφιάλη, μικροφωνική και μοίρασμα κειμένων στις παρακείμενες καφετέριες μαζευτήκαμε 100+ άτομα, όπου και πραγματοποιήθηκε η πορεία προς την πλ. Λαού. Με ευχάριστο κλίμα και δυνατό παλμό κατηφορίσαμε την Τσαλδάρη, στρίψαμε στην Σαλαμίνος και μπήκαμε στην Σμύρνης μέχρι την πλ. Κύπρου στο δημαρχείο Κερατσινίου. Στην συνέχεια και μέσω της Ελ. Βενιζέλου φτάσαμε στην πλ. Λαού όπου και ολοκληρώθηκε η πορεία. Σε όλη τη διάρκεια της μοιράζαμε κείμενα στα καταστήματα, στις καφετέριες αλλά και σε κόσμο που κοντοστεκόταν και παρακολουθούσε την πορεία. Ο κόσμος ήταν πολύ δεκτικός όπου με χειροκροτήματα και φιλοφρονήσεις μας έδιναν δύναμη. Κάνοντάς μας να πιστέψουμε ακόμα περισσότερο την ανάγκη της κίνησης αυτής στις γειτονιές του Κερατσινίου ως μια πρώτη κίνηση πληροφόρησης της Συνέλευσης Κερατσινίου και των χαρακτηριστικών της που δεν είναι άλλα από το σπάσιμο της αποξένωσης και του ατομικισμού, σε μια νέα βάση αξιών όπως η συλλογικότητα, και η αλληλεγγύη.  












































Βίντεο από την Πορεία:

Παρασκευή 15 Ιουλίου


            Το ραντεβού ήταν στην πλ. Λαού στα ταμπούρια. Περίπου 30 άτομα με πανό στα χέρια, πολλά αυτοκόλλητα, κείμενα και κυρίως με μια ευχάριστη «παιδική» διάθεση ξεκινήσαμε για ένα απρόσμενο «ταξίδι» στις γειτονιές του Κερατσινίου μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς. Μπαίνοντας σε 8 διαφορετικά λεωφορεία και τρόλεϊ και 7 διαφορετικές λεωφορειακές γραμμές, μοιράζοντας παράλληλα κείμενα, κολλώντας αυτοκόλλητα στα ακυρωτικά μηχανήματα και σε διάφορα σημεία των λεωφορείων, αλλά και φωνάζοντας συνθήματα ενημερώναμε τους επιβάτες για την ελεύθερη μετακίνηση όλων με τις συγκοινωνίες χωρίς εισιτήριο και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Το κλίμα των επιβατών αλλά και των οδηγών ήταν πολύ ευχάριστο και δεκτικό παροτρύνοντάς μας να συνεχίσουμε σε τέτοιου χαρακτήρα παρεμβάσεις.












Κυριακή 17 Ιουλίου


            Με μπόλικο φαγητό, ποτό και χαλαρή μουσική συγκεντρωθήκαμε στην πλ. Κρήτης (Σαλαμίνος & Ρήγα Φεραίου) όπου και κλείσαμε, σε ένα πολύ ευχάριστο και συντροφικό περιβάλλον, το τριήμερο των δράσεων της Συνέλευσης Κερατσινίου. Με έναν αριθμό 60 με 70 ατόμων διασκεδάσαμε, συζητήσαμε σε παρέες και τραγουδήσαμε χάρη σε δύο φίλους όπου φέρνοντας τα μουσικά τους όργανα δημιούργησαν μια πολύ ευχάριστη μουσική ατμόσφαιρα. Η χαρακτήρας της συλλογικής κουζίνας εκτός του ότι φέρνει κοντά τους ανθρώπους μέσω της σύσφιξης των σχέσεων και της ζύμωσης μεταξύ τους, καλλιεργεί την έννοια του μοιράσματος, της συντροφικότητας, της συνεισφοράς και της αλληλεγγύης μοιράζοντας και εκθέτοντας υλικά και άυλα αγαθά σε ένα κοινό τόπο, σπάζοντας σε πραγματικό χρόνο τις περιχαρακώσεις, τις λογικές της αποξένωσης, του ατομικισμού και της αντίληψης «ο καθένας για την πάρτη του».








Το τριήμερο αυτό δράσεων της Συνέλευσης Κερατσινίου αφήνει μια πολύ καλή παρακαταθήκη για την συνέχιση των παρεμβάσεων και των προταγμάτων που η ίδια έχει θέσει ως βασικά χαρακτηριστικά της. Μέσα από μια πορεία πληροφόρησης, μια παρέμβαση για την ελεύθερη μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και μια συλλογική κουζίνα γνωριμίας και ζύμωσης των ανθρώπων μεταξύ τους, ξεκινά μια διαδρομή στις γειτονιές του Κερατσινίου. Μια διαδρομή αγώνα ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, ενάντια σε ιεραρχίες, κηδεμονίες και «φωτισμένες πρωτοπορίες». Μια διαδρομή που θα χαράσσει στους δρόμους και τα σοκάκια του Κερατσινίου  τις αξίες της συλλογικότητας, της αδιαμεσολάβητης ανθρώπινης επικοινωνίας, της συνεισφοράς, του μοιράσματος, της αλληλοβοήθειας και της χαριστικότητας.


ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ


Η Συνέλευση της πλατείας στο Κερατσίνι θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη στις 8:00μμ στην Πλ. Λαού (Ταμπούρια)  




Πηγή από http://suneleushkeratsiniou.blogspot.com





Δεν υπάρχουν σχόλια: