Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Επιχείρηση "εκκαθάριση στα σχολεία"

Σε καιρούς οικονομικής και συστημικής κρίσης, σε καιρούς όπου η επίθεση της εξουσίας απέναντι στους καταπιεσμένους εντείνεται συνεχώς, η ανάγκη για καταστολή οποιασδήποτε εστίας αντίστασης γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Οι ανακοινώσεις της Διαμαντοπούλου θυμίζουν την προπέρσινη και περσινή χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας δεκάδες μαθητές που αγωνίζονταν οδηγήθηκαν σε δίκες για “παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου”.
Η υπουργός παιδείας μιλάει για χαμένες ώρες, τη στιγμή που κατάληψη σημαίνει κίνηση, αταξία, ζωντάνια, γέλια, καυγάδες, κουβέντες, συνελεύσεις. Η υπουργός παιδείας μιλάει για καταστροφές, τη στιγμή που οι γραμμένοι τοίχοι και οι σπασμένες κλειδαριές σημαίνουν επιθετική απάντηση σε ό,τι συμβολίζει τον 6ωρο εγκλεισμό, τη σχολική πειθαρχία, την προκαθορισμένη καθημερινότητα. Η υπουργός παιδείας μιλάει για “υποκινητές”, τη στιγμή που οι μαθητές βιώνουν την καταπίεση σε κάθε σημείο της καθημερινότητας τους και δεν έχουν ανάγκη από κανέναν για να τους την υπενθυμίσει. Κατάληψη σημαίνει επανοικειοποίηση και εκτροπή. Επανοικειοποίηση του χαμένου χρόνου από τους ίδιους τους μαθητές. Εκτροπή από την κανονικότητα του προγράμματος, του κουδουνιού, των εντολών.
Αλλά όλα αυτά η υπουργός παιδείας και κάθε κομμάτι του συμπλέγματος της κυριαρχίας τα γνωρίζει καλά, γι’ αυτό ανησυχεί, γι’ αυτό παίρνει τα μέτρα του. Η εξουσία οργανώνει την επίθεση της: κάνοντας δηλώσεις εκφοβισμού για περικοπή περιπάτων και εκδρομών, για μαθήματα τα Σαββατοκύριακα και τα Χριστούγεννα, για διεύρυνση του διδακτικού έτους, ακόμα και για αναβολή των εισαγωγικών εξετάσεων. Επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει τους διευθυντές των σχολείων σε ρόλο καταδότη (η Διαμαντοπούλου πιέζει τους διευθυντές των σχολείων να ειδοποιούν αμέσως τις αρχές σε περιπτώσεις καταλήψεων). Οργανώνοντας διώξεις σε γονείς για παραμέληση εποπτείας καθώς και σχέδιο επέμβασης εισαγγελικών και αστυνομικών δυνάμεων στα υπό κατάληψη σχολεία τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Την ίδια στιγμή οι αντιστάσεις των μαθητών πληθαίνουν, με πορείες, κινητοποιήσεις, καταλήψεις. Στις περιοχές μας, ήδη τελούσαν υπό κατάληψη την περασμένη εβδομάδα: το 1ο ΓΕ.Λ. Νίκαιας, το 4ο Γ/ΣΙΟ Νίκαιας, το 3ο Γ. Νίκαιας, το 4ο Γ/ΣΙΟ Κορυδαλλού, το 3ο ΓΕ.Λ. Κορυδαλλού, το πειραματικό Νίκαιας, το 7ο Γ/ΣΙΟ Νίκαιας, το 8ο ΓΕ.Λ. Πειραιά, το 4ο ΓΕ.Λ. Κορυδαλλού, το 5ο ΓΕ.Λ. Κορυδαλλού, το 4ο ΓΕ.Λ. Πειραιά, το 2ο Γ/ΣΙΟ Κορυδαλλού, το 1ο ΓΕ.Λ. Κορυδαλλού, το 2ο ΓΕ.Λ. Κορυδαλλού, το 7ο ΓΕ.Λ. Πειραιά, το 10ο ΓΕ.Λ. Πειραιά, το 2ο ΓΕ.Λ. Περάματος, το 1ο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, το 1 ο,2ο,5ο Γ/ΣΙΟ Νίκαιας, το 4ο ΓΕ.Λ. Νίκαιας, το 1ο Γ/ΣΙΟ Περάματος, το 2ο ΓΕ.Λ. Δραπετσώνας, το 14ο Γ/ΣΙΟ Πειραιά, το ΓΕ.Λ. Καμινίων, το 1ο ΕΠΑΛ Νίκαιας.
Οι μαθητές δεν είναι μόνοι τους
Η αλληλεγγύη μας σε όσες και όσους επιλέγουν να είναι η άμμος
και όχι το γράσο στα γρανάζια του συστήματος είναι δεδομένη

Δεν υπάρχουν σχόλια: