Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Για την πορεία αλληλεγγύης του Σαββάτου 12/01

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Το κράτος προσπάθησε…

Δύο κεντρικοί σταθμοί του μετρό (Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα) έκλεισαν με εντολές της αστυνομίας. Στους δρόμους της Αθήνας επιστρατεύτηκαν χιλιάδες αστυνομικοί όλων των ειδών (ένστολοι και μη), αποκλείοντας κεντρικές λεωφόρους, προσάγοντας δεκάδες διαδηλωτές οι οποίοι προσέγγιζαν τα Προπύλαια, προσπαθώντας να δυσκολέψουν με κάθε τρόπο την πρόσβαση του κόσμου στην προσυγκέντρωση της πορείας. Ένας στρατός από ΜΑΤ και ΥΜΕΤ σε θέση ετοιμότητας, με τα απαραίτητα επιτελεία της ΓΑΔΑ και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να δίνουν εντολές πάνω από χάρτες και οθόνες από τις κάμερες ασφαλείας που επιτηρούν τους δρόμους. Με λίγα λόγια, όλες οι τυπικές πλέον διαδικασίες με τις οποίες το κράτος επιχειρεί να ελέγξει, να εκφοβίσει και να σαμποτάρει τις κεντρικές διαδηλώσεις κατά τις ημέρες μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων [
Όπως άλλωστε διηγούταν περιχαρής στο κινητό της μία μεσήλικη γυναίκα εξερχόμενη από ένα κατάστημα στο πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου: "Ναι, περνάει τώρα από μπροστά μου πορεία για τις καταλήψεις... Κόσμος? Τύφλα να 'χουν οι πορείες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ!)].




Τα ΜΜΕ στήριξαν…

Αρχικά σιωπώντας επιδεικτικά, στη συνέχεια ψελλίζοντας κάποιες αγχωτικές φράσεις του επιπέδου «πορεία 300-400 ατόμων στο κέντρο της Αθήνας από αντιεξουσιαστές» και καταλήγοντας μετά από λίγες ώρες να κάνουν λόγο τρεκλίζοντας για μία «πορεία αλληλεγγύης τριών με τεσσάρων χιλιάδων ατόμων»… 

Εκ του αποτελέσματος... Συγχαρητήρια, αποτύχατε!
 
 



Η πορεία που διοργανώθηκε από καταλήψεις, στέκια, αυτοοργανωνομένους χώρους, συλλογικότητες και συντρόφους/ισσες του α/α/α χώρου αλληλεγγύης (για την κατάληψη Villa Amalias, το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Xanadu στην Ξάνθη, τη Ραδιοζώνη Ανατρεπτικής Έκφρασης – 98fm, το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι της ΑΣΟΕΕ και τους 16 συλληφθέντες μετανάστες μικροπωλητές έξω από την ΑΣΟΕΕ), ανέδειξε με τους πιο σαφείς όρους ότι η αλληλεγγύη των αντιστεκόμενων μπορεί να τσαλακώσει τον αυταρχισμό και την φαινομενική παντοδυναμία ενός συστήματος εξουσίας που δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει εκτός από φασισμό και καταστολή.

Πάνω από 10,000 αλληλέγγυοι/ες αψήφησαν τις προσταγές ενός κράτους σε τροχιά ολοκληρωτισμού, πορεύτηκαν με παλμό και αποφασιστικότητα και προσέδωσαν στις «εστίες ανομίας» τη μοναδική «νομιμοποίηση» που θα μπορούσαν να αποδεχτούν και να διεκδικήσουν: την κοινωνική. Τα γεγονότα της Τετάρτης 09/01, με την ανακατάληψη της Βίλας Αμαλίας, την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜ.ΑΡ, την αυθόρμητη συγκέντρωση εκατοντάδων αλληλέγγυων στο Υπουργείο Οικονομικών, την εκκένωση της κατάληψης Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά (που αυτομάτως εντάχθηκε μέσα στα περιεχόμενα της πορείας αλληλεγγύης), τη συγκέντρωση αλληλεγγύης 2000 ατόμων στη ΓΑΔΑ και τη βραδινή πορεία προς το Πολυτεχνείο που την ακολούθησε, είναι ένα ενδεικτικό δείγμα των γεγονότων που διαμόρφωναν και εμπλούτιζαν μέχρι και την τελευταία στιγμή την δυναμική που εκδηλώθηκε στους δρόμους της Αθήνας. Η πορεία κατευθύνθηκε από τα Προπύλαια προς την Πατησίων, από την κατάληψη της Σκαραμαγκά προς την ΑΣΟΕΕ, κι από εκεί μέχρι τα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου οι 93 συντρόφισσες/οι που ανακατέλαβαν τη Βίλα Αμαλίας περνούσαν από τη διαδικασία της ανάκρισης.

Το κράτος έλαβε μία ηχηρή και ξεκάθαρη απάντηση από όσους και όσες αγωνίζονται ενάντια στους δυνάστες μίας κοινωνίας που λεηλατείται και ρημάζεται. Οι «από κάτω» γνωρίζουν ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν πέρα από τις αλυσίδες τους. Διαβεβαιώνουν ότι όσο η εξουσία θα σκληραίνει άλλο τόσο η αλληλεγγύη θα απλώνεται και οι αντιστάσεις θα πληθαίνουν. Ότι τα εκάστοτε γάντια που θα πετιούνται θα επιστρέφονται κομματιασμένα στα μούτρα του κάθε επίδοξου ηγεμόνα. Και πάνω από όλα ότι η πορεία του Σαββάτου δεν ήταν μία κορύφωση.



Είναι μία ακόμα αρχή…

Δεν υπάρχουν σχόλια: