Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Παρασκευή 1 Μάρτη & Κυριακή 3 Μάρτη στο Ρεσάλτο

2 ημέρες αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους.

Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι κι αυτή στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί η προβολή ενός βίντεο 30' με τίτλο "Στη μέση της ερήμου" και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τους 18birds (και όχι μόνο)!
Την Κυριακή, από τις 12:00, θα έχουμε την καθιερωμένη συλλογική κουζίνα (η ώρα φαγητού υπολογίζεται στις 3.00μμ).
 
















Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Το φουγάρο του θανάτου ξανά στο προσκήνιο


Τη δεκαετία του ’80 μετά από μακροχρόνιους και επίμονους αγώνες των κατοίκων, το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι διέκοψε τη λειτουργία του μπαίνοντας μετά από δεκαετίες ρύπων, πνευμονολογικών παθήσεων και καρκίνων σε καθεστώς «ψυχρής εφεδρείας». Ο «δράκος», ο «χάρος», «το φουγάρο του θανάτου» ήταν τα ονόματα που είχαν δώσει οι κάτοικοι στο εργοστάσιο τότε, λόγω της αδιανόητης ρύπανσης και των πολλών ασθενειών.
Το 1996, η τότε δημοτική αρχή του κυρίου Χάσκα, υπέγραψε συμφωνία επαναλειτουργίας του εργοστασίου με την ΔΕΗ παρουσία των υπουργών ΥΠΕΧΩΔΕ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της τότε κυβέρνησης, Κώστα Λαλιώτη και Βάσως Παπανδρέου. Η συμφωνία αφορούσε στη μερική λειτουργία για 3+3 χρόνια του εργοστασίου, αντισταθμιστικά οφέλη για τον δήμο, οριστική παύση της λειτουργίας του μετά τα 6 χρόνια και μετατροπή του σε Μουσείο Τεχνολογίας και Εθνικής Αντίστασης, με πάρκο και πρόσβαση στη θάλασσα για τους κατοίκους.
Όπως ήταν αναμενόμενο από τους τοπικούς και κυβερνητικούς οργανωτές της εξαπάτησης των κατοίκων, όταν η συμφωνία έληξε μια άλλη υπογράφηκε και συνεχίζεται το ίδιο έργο μέχρι σήμερα από όλες τις δημοτικές αρχές. Η λειτουργία του εργοστασίου μόνο επιβλαβής είναι για τους κατοίκους και το μικροκλίμα της περιοχής. Τα αντισταθμιστικά οφέλη αποδείχτηκαν άνθρακες. Ένα υπαίθριο θέατρο (χώρος εκδηλώσεων) 1000 θέσεων που θα κατασκευαζόταν απέναντι από το εργοστάσιο δε φτιάχτηκε ποτέ. Το πάρκο Πρεσσόφ, ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, που θα αποδιδόταν στο δήμο, δεν αποδόθηκε ποτέ. Και τα ελάχιστα χρηματικά ποσά δίνονταν πάντα ετεροχρονισμένα με την προϋπόθεση υπογραφής νέας συμφωνίας συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου.
Οι εκάστοτε δημοτικές παρατάξεις όλα αυτά τα χρόνια έκαναν πάντα πομπώδεις δηλώσεις πριν από κάθε δημοτική εκλογική αναμέτρηση σχετικά με το κλείσιμο του εργοστασίου και μετά σφύριζαν αδιάφορα. Ενώ η ΔΕΗ επιβάλλει πάντα «συμφωνίες» αποικιακού τύπου και εκβιάζει κάθε φόρα την απόδοση των αντισταθμιστικών οφειλών της με την υπογραφή νέας συμφωνίας.
Σήμερα το θέμα επανέρχεται με χειρότερους όρους. Η δημοτική αρχή και προσωπικά ο κύριος Τζανής προωθεί «πρόταση» μακροχρόνιας λειτουργίας του εργοστασίου (25 έτη) με την κατασκευή και νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας. Ίσως για να γίνει το εργοστάσιο πιο ελκυστικό σε ιδιωτικά κεφάλαια που θα ήθελαν να το αγοράσουν στο πλαίσιο «απελευθέρωσης»-ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας. Ίσως γιατί ενδιαφέρεται κι η COSCO. Το «τυράκι» θα είναι και πάλι τα περίφημα «αντισταθμιστικά οφέλη»: 200.000 ευρώ το χρόνο και εξόφληση προηγούμενων οφειλών από τη ΔΕΗ προς το δήμο, απόδοση του Πρεσσόφ στο δήμο και 8 στρεμμάτων για 25ετη χρήση, κυριότητας του ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου. Τόσο κοστολογεί την υγεία μας ο αξιότιμος κύριος δήμαρχος.
Όμως, οι κάτοικοι που ήδη μαστιζόμαστε από την ανέχεια και την ανεργία, δε χρειαζόμαστε την παράταση και επέκταση λειτουργίας άλλης μιας εστίας μόλυνσης που μόνο επιβαρυντικά λειτουργεί για τη ζωή μας. Φτάνει πια η αντιμετώπισή μας ως ανθρώπινη χωματερή όλου του λεκανοπεδίου.
Εδώ ήταν που ήθελαν να φτιάξουν χαβούζα λυμάτων τη δεκαετία του ’70 (στο Σχιστό), που αποτράπηκε εξαιτίας των αγώνων των κατοίκων. Εδώ ήταν για δεκαετίες η χωματερή όλου του λεκανοπεδίου και συνεχίζει να λειτουργεί ο σταθμός μεταφόρτωσης των απορριμμάτων (κάποιοι από τους λόφους δεξιά και αριστερά στη λεωφόρο Σχιστού είναι από σκουπίδια που έχουν επιχωματωθεί). Εδώ οι Μποδοσάκηδες με τα εργοστάσια λιπασμάτων και τις υαλουργίες για δεκαετίες σακάτευαν εργάτες, μόλυναν τη θάλασσα και ρύπαιναν την ατμόσφαιρα και το χώμα. Εδώ είναι που έχουμε 2 εν ενεργεία νεκροταφεία αφού αυτό της Ανάστασης που θα αποδιδόταν ως πάρκο στους κατοίκους συνεχίζει να λειτουργεί. Εδώ είναι που φυτεύτηκε άλλη μια ρυπογόνος εστία όπως το βιομηχανικό πάρκο Σχιστού. Εδώ είναι ο σταθμός συγκέντρωσης και διανομής φυσικού αερίου όλου του λεκανοπεδίου, με τους κινδύνους που προκύπτουν από μια ενδεχόμενη ανάφλεξη-έκρηξη (στη Ρεβυθούσα). Εδώ συγκεντρώνονται όλα τα λύματα του λεκανοπεδίου (στην Ψυτάλλεια), που κατέστρεψαν τον Σαρωνικό, αναδύουν απίστευτες οσμές τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι επικίνδυνα για σοβαρές ασθένειες μέσω κουνουπιών.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουμε ή να σιωπήσουμε. Δε θα επιτρέψουμε την επικύρωση καμίας «συμφωνίας». Γι’ αυτό καλούμε σε συγκέντρωση στο δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28/2, 8.00μμ, στο δημαρχείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που θα τεθεί προς ψήφιση η συγκεκριμένη «πρόταση», που συνεχίζει ωστόσο να μην έχει δημοσιοποιηθεί στους κατοίκους.
Όποιος/α δημοτικός/η σύμβουλος ψηφίσει τη συμφωνία συνέχισης και επέκτασης λειτουργίας του εργοστασίου θα είναι υπόλογος/η απέναντι στους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και κυρίως στους νέους ανθρώπους και στα παιδιά.
Τα έργα τους, οι επενδύσεις τους και η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα ολοκληρώσουν την ισοπέδωση όσων δε λεηλατήθηκαν από την κρίση τους.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 28/2, 8.00μμ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Συνέλευση της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας
κάθε Δευτέρα 6.00μμ στο πολιτιστικό κέντρο
Μελίνα Μερκούρη, Εμμ. Μπενάκη 70, Αμφιάλη
(μέχρι να ανοίξει ο καιρός και να επιστρέψουμε στις πλατείες)
αναδημοσίευση από το blog της Συνέλευσης της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας



Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Παρασκευή 22/2, 7.00μμ & Σάββατο 23/2, 6.00μμ, 2 μέρες εκδηλώσεων στο Ρεσάλτο από το Πείρα(γ)μα

Παρασκεύη 22/2 (7.00μμ) προβολή ντοκιμαντέρ: "Uprising Hip Hop & the L.A. riots"

Το Μάρτιο του 1991 καταγράφεται σε βίντεο ο βίαιος ξυλοδαρμός του Αφροαμερικάνου Ρόντνεϊ Κινγκ από άνδρες του LOS ANGELES POLICE DEPARTMENT, γνωστό ως LAPD. Τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου το δικαστήριο θα αποφανθεί πως οι τέσσερις αστυνομικοί είναι αθώοι, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια από τις πιο βίαιες αστικές εξεγέρσεις στην ιστορία των Η.Π.Α. Κοινωνική έκρηξη σε ένα L.A. σιδηρόφραχτα αστυνομοκρατούμενο (από δημόσια και ιδιωτική αστυνομία), με ένα γιγάντιο σωφρονιστικό σύστημα (τρίτη πόλη παγκοσμίως σε αριθμό φυλακισμένων μετά την Κίνα και της ΗΠΑ), με την αστική πολεοδομία να παράγει και αναπαράγει κοινωνικούς αποκλεισμούς, περιθωριοποιώντας τη φτώχεια σε συγκεκριμένες αυστηρά ελεγχόμενες ζώνες, με ένα τεράστιο πλήθος ανέργων -λόγω της αποβιομηχάνισης μεγάλου μέρους της πόλης- και με τους φυλετικούς διαχωρισμούς να διαπερνούν κάθε πτυχή της καθημερινότητας των αφροαμερικάνων... Κι αυτές είναι κάποιες μόνο από τις συνθήκες που διαμόρφωσαν το σκηνικό που επικράτησε τις επόμενες μέρες της αθωωτικής απόφασης για τους βασανιστές του Rodney King.
Δυο χρόνια πριν, κι ενώ σχεδόν κάθε νεαρός αφροαμερικανός είχε προσωπική εμπειρία τουλάχιστον μίας βίαιης σύλληψης από τους αστυνομικούς του LAPD, οι Ν.W.A είχαν κυκλοφορήσει το «Fuck tha Police», ένα κομμάτι που περιέγραφε όσα θα ακολουθούσαν. Η ταινία παρακολουθεί πως η μουσική χιπ-χοπ εμπνεύστηκε αλλά και πυροδότησε μια κοινωνική έκρηξη που προέκυψε από τις διάχυτες ανισότητες των τελευταίων 40χρόνων.

Σάββατο 23/2 (6.00μμ) αντιμιλιταριστική εκδήλωση μαθητών
Με αφορμή το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου όπου οι μαθητές που έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους υποχρεώνονται να περάσουν περιοδεύων, διοργανώνεται το Σάββατο 23/2, στις 6:00 μ.μ. στο ρεσάλτο αντιμιλιταριστική εκδήλωση από το ΠΕΙΡΑ(Γ)ΜΑ και την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ.
Μετά την εισήγηση, η οποία θα αναφερθεί στον πολυεπίπεδο ρόλο του στρατού καθώς και στις αρνήσεις απεναντί του, θα ακολουθήσει συζήτηση.


Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Πάντα θρασύδειλοι, τραμπούκοι και παρακρατικοί


Μετά τους πρόσφατους τραμπουκισμούς χρυσαυγιτών κατά ασθενών και γιατρών στο ιατρείο των γιατρών του κόσμου στο Πέραμα, στο οποίο απευθύνονται οι απόκληροι και παραπεταμένοι του «καπιταλιστικού παραδείσου», το βράδυ της Δευτέρας 18/2, ομάδα φασιστοειδών της εν λόγω «οργάνωσης» αναποδογύρισε τρίκυκλα αιγύπτιων ψαράδων, στη συμβολή των οδών Βυζαντίου και Μικράς Ασίας στο Κερατσίνι. Αμέσως πριν είχαν περάσει από το ΡΕΣΑΛΤΟ ξηλώνοντας το κουδούνι του στεκιού και πετώντας μια καρέκλα στην πόρτα.
Οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες κράτους-παρακράτους συνεχίζουν τις εκφοβιστικές τους επιθέσεις κατά των μεταναστών και των ανοιχτών κοινωνικών χώρων αντίστασης-αυτοοργάνωσης-αλληλεγγύης. Αντίστοιχα και ο κόσμος του ακηδεμόνευτου αγώνα συνεχίζει τη δράση του μέσα σε περιβάλλον οικονομικής-θεσμικής-πολιτικής κρίσης, κοινωνικής ερείπωσης και πόλωσης.
Αυτή τη βδομάδα πραγματοποιούνται μοιράσματα του νέου τεύχους του Πειρά(γ)ματος στα σχολεία του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος ενώ την Παρασκευή 22/2 & το Σάββατο 23/2 θα πραγματοποιηθούν στο Ρεσάλτο 2 μέρες εκδηλώσεων από το Πείρα(γ)μα:
- Παρασκευή 22/2, 7.00μμ, προβολή ντοκιμαντέρ: "Uprising Hip Hop & the L.A. riots"
- Σάββατο 23/2, 6.00μμ, αντιμιλιταριστική εκδήλωση μαθητών

Σε αναμονή του πορίσματος… μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας

''… Απανθρακωμένος βρέθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 34χρονος τρόφιμος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης. Όταν έφτασε η πυροσβεστική, η φωτιά είχε ήδη σβήσει, ενώ το θύμα βρέθηκε δεμένο στο κρεβάτι του, φέροντας εγκαύματα από τη μέση και κάτω. Οι πυροσβέστες δεν αποκλείουν το δυστύχημα να προήλθε από κάποιο αναμμένο τσιγάρο, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις…''

Περιμένοντας το πόρισμα των ''πάντα έγκυρων'' προανακριτικών έρευνων που διενεργούνται, ας επιχειρήσουμε να ξεδιπλώσουμε κάποιες πρώτες σκέψεις.

Σε παλαιότερες κοινωνίες, όπου η επιρροή του κράτους, των θεσμών και της κυρίαρχης ηθικής, δεν είχαν κατορθώσει να αποτελούν τον κύριο ρυθμιστή των κοινωνικών σχέσεων, η έννοια της ΄΄τρέλας'' και του ''τρελού'' ως υποκέιμενο, δεν υφίσταντο με τον τρόπο που τα συναντάμε τις τελευταίες δεκαετίες. Μην έχοντας σαφώς οριοθετημένο ερμηνευτικό πλαίσιο καθώς και θεσμοθετημένους ''ειδικούς'' που θα την ορίσουν, θα τη διαγνώσουν και θα τη ''θεραπεύσουν'', οι ''διαφορετικές'' ή ''αποκλίνουσες'' συμπεριφορές αυτορυθμίζονταν στο πλαίσιο της ίδιας της κοινότητας μέσα στην οποία εκδηλώνονταν. Έτσι δεν ήταν σπάνιο να συναντήσουμε τη φιγούρα του ΄΄τρελού του χωριού''. Μια φιγούρα που είναι πλήρως ενταγμένη και συμμετέχει στην κοινωνική ζωή της κοινότητας και σχεδόν πάντα χαίρει της συμπάθειας και της φροντίδας των υπολοίπων, οι οποίοι αποδέχονται την όποια ιδιαιτερότητά της.
Κάποια στιγμή όμως έρχεται η ''επίσημη'' ιατρική για να ορίσει την ''τρέλα'' και να ''θεραπεύσει'' τον ''τρελό''. Τον εξορίζει από την κοινωνία, τον δαιμονοποιεί, τον ιδρυματοποιεί και στήνει μια ολόκληρη βιομηχανία φαρμακευτικής αντιμετόπισης των ''συμπτωμάτων'' του, μετατρέποντας τον σε άβουλο παρακολουθητή της ύπαρξής του. Δημιουργείται έτσι ένα συγκεκριμένο προφίλ που μέσα στο περίγραμμά του χωράει οτιδήποτε δεν μπορεί ή δεν θέλει να παρακολουθήσει και να ενταχθεί στην κυρίαρχη χριστιανική ηθική και τους νόμους της αγοράς. Όποιος δεν ασπάζεται τους παραπάνω κανόνες, δεν είναι παραγωγικός άρα επικίνδυνος
και προβληματικός, αποκλίνων και παρείσακτος.    
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο περιστατικό ''θανάτου'', ''αυτοκτονίας'' ή βασανιστηρίων βλέπει το φως της δημοσιότητας. Αυτό που εμφατικά βγαίνει από τα σκοτάδια και την επιβεβλημένη σιωπή των ψυχιατρικών θαλάμων, θέλει να αποκρύψει πως παρόμοια περιστατικά απότελούν την καθημερινότητα των τροφίμων. Θέλει να τα αναδείξει ως μεμονομένα περιστατικά, ως εκτροπές ενός κατά τα άλλα υγειούς συστήματος. Όπως όμως σε κάθε ίδρυμα εγκλεισμού, έτσι κι εδώ, οι έγκλειστοι αντιμετοπίζονται καθημερινά ως υπάνθρωποι. Από την μπλέ στολή του δεσμοφύλακα στη φυλακή ως την άσπρη μπλούζα του γιατρού στο ψυχιατρείο η ανθρώπινη ύπαρξη υποβιβάζεται, αντικειμενοποιείται, γίνεται ένας απλός αριθμός, ένα περιστατικό, ένας μη αξιοβίωτος βίος. Και με αυτό τον τρόπο νομιμοποιούνται οι ξυλοδαρμοί, τα ηλεκτροσόκ, τα πειράματα, τα κοκτέιλ ψυχοφαρμάκων, οι θανάσιμες ''τυχαίες'' ή ''αναπόφευκτες'' απώλειες. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μια πτυχή της κοινωνίας για την οποία η κοινωνία δεν θέλει να γνωρίζει και πολλά. Απλά να βρίσκεται εξορισμένη σε ένα παράλληλο σύμπαν.
Η χυδαία εικασία της πυροσβεστικής που ''δεν αποκλείει το δυστύχημα να προήλθε από αναμμένο τσιγάρο, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις'', δε μας αφήνει καμία ψευδαίσθηση οτι το αποτέλεσμα του πορίσματος θα αποδίδει όλη την ευθύνη στον 34χρονο και σε κανέναν άλλο… όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις...

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Σκουριές Χαλκιδικής, ο «προβοκάτορας λαός» σε δράση ενάντια στο χρυσό θάνατο


Μεταλλεία χρυσού, επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη. Μπόμπολας, ελληνικό κράτος, El Dorado Gold (πολυεθνικός όμιλος εξόρυξης χρυσού καναδικών συμφερόντων), fast track διαδικασίες. Αποψίλωση δασών, ανατίναξη βουνών, εργοστάσια επεξεργασίας, ανοιχτές λεκάνες απόθεσης τοξικών αποβλήτων, καταστροφή του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα, των χωριών, των αγροτικών δραστηριοτήτων και της καθημερινότητας των κατοίκων. ΜΑΤ, ξύλο και χημικά μέσα στο βουνό για την εγκατάσταση της εταιρείας, την έναρξη των εργασιών, την εξόρυξη και χημική επεξεργασία 0,18 gr χρυσού ανά τόνο. Εργαζόμενοι-γενίτσαροι που έχουν επιτεθεί κατ’ επανάληψη στους αγωνιζόμενους κατοίκους σε ρόλο μισθωμένων τραμπούκων της εταιρείας. Χιλιάδες κάτοικοι που αγωνίζονται εδώ και χρόνια ενάντια στο χρυσό θάνατο με λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, με εκδηλώσεις, ενημερώσεις και κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις, με πορείες μέσα στο βουνό, με συγκεντρώσεις στα δικαστήρια για τους πολλούς συλληφθέντες από τις κινητοποιήσεις στο όρος Κάκαβος (Β.Α. Χαλκιδική).


Κι ενώ 3.450 στρέμματα αιωνόβιου δάσους έχουν ήδη αποψιλωθεί από την εταιρεία με την έγκριση του δασαρχείου (με διαδικασίες fast track) και η εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση για αποψίλωση άλλων 1.770 στρεμμάτων, το βράδυ του Σαββάτου 16 Φλεβάρη ομάδα ατόμων αιφνιδίασε και ακινητοποίησε τους σεκιούριτι των εγκαταστάσεων στο βουνό και πυρπόλησε τα οχήματα και τις υποδομές.


Από εκείνο το βράδυ και μετά ένα κλίμα ιδεολογικής και αστυνομικής τρομοκρατίας έχει απλωθεί στην περιοχή. Τα ΜΜΕ καθ’ υπόδειξη των αφεντικών τους σκούζουν για κουκουλοφόρους, για καταστροφή των επενδύσεων, για απώλειες θέσεων εργασίας. Τα κόμματα διαγωνίζονται ποιο θα καταδικάσει εντονότερα την πράξη. Ο απίθανος κύριος Δένδιας ανέβηκε στην περιοχή για να κάνει δηλώσεις σχετικά με τη διασφάλιση της νομιμότητας, την εντατική έρευνα ανακάλυψης των δραστών, την παραδειγματική τιμωρία όσων θεωρηθούν υπεύθυνοι. Η αστυνομία προχώρησε σε κατ’ οίκον έρευνες, σε προσαγωγές αγωνιζόμενων κατοίκων και σε κλήσεις δεκάδων ατόμων για δείγμα DNA με την απειλή της δίωξης για απείθεια σε όσους δεν παρουσιάζονταν, δε συνεργάζονταν και δεν έδιναν δείγμα από το γενετικό τους υλικό. Πρακτικές οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κατηγορουμένων για συγκρούσεις, ένοπλες ενέργειες κλπ αλλά αποδεικνύεται περίτρανα ότι δε θεσπίστηκαν για να εφαρμοστούν μόνο στους αναρχικούς αλλά σε κάθε εστία ανυποχώρητης και αδιάλλακτης αντίστασης. Ενάντια στον «προβοκάτορα λαό».
Ωστόσο, όσο κι αν καταστέλλουν και τρομοκρατούν δε θα καταφέρουν ποτέ να κάμψουν το δίκιο, το πάθος και την αποφασιστικότητα των αγώνων για ζωή με αξιοπρέπεια. Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων ενάντια σε κράτος, μεγαλοεργολάβους, ευρωπαϊκά διευθυντήρια, πολυεθνικούς ομίλους, δυνάμεις καταστολής. Ο καπιταλισμός είναι μια μηχανή θανάτου. Η ανάπτυξη τους θέλει να αποτελειώσει ότι άφησε όρθιο η κρίση τους. Αγώνας για τη γη και την ελευθερία.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Γενική απεργία Τετάρτη 20 Φλεβάρη


Η συνέλευση της πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας καλεί την Τετάρτη 20/2, στις 11.00πμ, στο Μουσείο (Τοσίτσα & Πατησίων) για να πορευτούμε από κοινού στην απεργιακή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.
Κόντρα στον κοινωνικό χειμώνα που επιβάλλουν τα ντόπια και διεθνή οικονομικά συμφέροντα και διευθυντήρια εξουσίας, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας νέας άνοιξης.

αναδημοσίευση από το blog της Συνέλευσης της πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Για την απόπειρα ανακατάληψης της Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ 61 & ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 15/2/2013

Η κατάληψη δεν είναι απλά ένα μέσο αγώνα αλλά το ίδιο του το περιεχόμενο. Η απαλλοτρίωση-επανοικειοποίηση ενός τμήματος του κλεμμένου χώρου και χρόνου, μέχρι τη συνολική κοινωνική και ατομική απελευθέρωση μέσων, τρόπων, δυνατοτήτων, του ίδιου μας του εαυτού, από το κεφάλαιο και την εξουσία. Η συλλογικοποίηση και συνδιαμόρφωση μέσα από οριζόντιες-αντιιεραρχικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η δημιουργία ριζοσπαστικών κοινοτήτων αγώνα, χειραφετημένης καθημερινής ζωής, δημιουργικότητας, αυτομόρφωσης, νέου τύπου σχέσεων, βασισμένων στην ισοτιμία, την αμοιβαιότητα, την αλληλεγγύη. Στην προοπτική μιας αυτοοργανωμένης κοινωνίας ελευθερίας, αξιοπρέπειας, αλληλοβοήθειας, κοινοκτημοσύνης.
Ήταν λογικό, λοιπόν, να επιχειρήσουμε να επιστρέψουμε στο κτίριο της Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά που επί τέσσερα χρόνια το φροντίσαμε, του δώσαμε ζωή, δημιουργήσαμε και αγωνιστήκαμε μέσα απ’ αυτό. Σε πείσμα της κρατικής καταστολής, της συγκυβέρνησης, του υπουργού δημόσιας τάξης, της αστυνομίας, του δήμου Αθηναίων, του διορισμένου προέδρου του ΝΑΤ, των ΜΜΕ, των φασιστών. Σε πείσμα του πολιτισμού του χρήματος, της εμπορευματοποίησης, της ατομικής ιδιοκτησίας, της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης.
Εξαιτίας τεχνικών δυσκολιών  η παραμονή μας στον δρόμο παρατάθηκε, με αποτέλεσμα την προσέλευση μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων και την αποτυχία τελικά της προσπάθειας. Αυτό, όμως, που μένει είναι η πραγματικά συγκινητική στάση των σχεδόν 400 αλληλέγγυων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κατάληψης για συγκέντρωση έξω από το κτίριο, με σχετική ανακοίνωση (*) πριν την έναρξη της εκδήλωσης της Παρασκευής 15/2 στο Πολυτεχνείο, στο πλαίσιο του διημέρου εκδηλώσεων 15-16/2 από τον συντονισμό καταλήψεων, αυτοοργανωμένων χώρων, συλλογικοτήτων, συντρόφων και συντροφισσών : ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ & ΤΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.
Παρά τις διμοιρίες των ΜΑΤ και τα μηχανοκίνητα τμήματα των ΔΕΛΤΑ, που όταν οργανώθηκαν επιτέθηκαν από όλες τις πλευρές με γκλοπς και χημικά, οι αλληλέγγυοι και οι αλληλέγγυες για 15 λεπτά δεν εγκατέλειπαν το δρόμο. Σα μια ανθρώπινη αλυσίδα, μόνο με τα γυμνά τους χέρια και την επιλογή της μη συμπλοκής με τις αστυνομικές δυνάμεις, όρθωσαν το ανάστημα της συντροφικότητας, της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης. Μετά την αστυνομική επίθεση ο συγκεντρωμένος κόσμος, χωρισμένος σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, διατηρώντας την ψυχραιμία του κατευθύνθηκε στον χώρο εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου. Ακολούθησε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση εισβολής και περικύκλωσης των Εξαρχείων με 49 προσαγωγές. Συγκινητική υπήρξε και η αλληλέγγυα στάση πολλών γειτόνων που αποδοκίμαζαν την αστυνομία και βοήθησαν κυνηγημένες συντρόφισσες και συντρόφους. 
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επίθεσης ένας αλληλέγγυος που είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κατάληψης Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά για συγκέντρωση έξω από το κτίριο, αιχμαλωτίστηκε από τα ΜΑΤ και του αποδόθηκαν 5 κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος: φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης, κλοπή ρεύματος, εξύβριση και απόπειρα διακεκριμένων σωματικών βλαβών κατά αστυνομικών.
Εκτός ότι ο σύντροφος ανταποκρίθηκε απλώς στην ανακοίνωση-κάλεσμα, το κατηγορητήριο είναι γελοίο στη σύλληψή του. Η μόνη φθορά του κτιρίου εδώ και 14 χρόνια έχει προέλθει από την εγκατάλειψη, την ερείπωση και το γέμισμά του εσωτερικά και εξωτερικά με λαμαρίνες. Η μόνη διατάραξη κοινής ειρήνης ήταν αυτή που προκλήθηκε από τις κατασταλτικές δυνάμεις που επιτέθηκαν κατά της συγκέντρωσης αλληλεγγύης, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα της ευρύτερης περιοχής με χημικά και προχωρώντας σε δεύτερο χρόνο σε αστυνομική κατοχή των Εξαρχείων και την προσαγωγή 49 ατόμων. Η μόνη εξύβριση που αναγνωρίζουμε είναι αυτή της ύπαρξης εξουσίας και κατασταλτικών δυνάμεων. Η μόνη απόπειρα διακεκριμένων σωματικών βλαβών ήταν αυτή των ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ που χρησιμοποιώντας την «φυσιολογική και νόμιμη βία» μπούκωσαν για άλλη μια φορά τα πνευμόνια μας με καρκινογόνα χημικά, χτύπησαν και τραυμάτισαν κάποιους από τους συγκεντρωμένους. Ενώ ακόμα και για στημένο κατηγορητήριο είναι απορίας άξιο ποιος εγκέφαλος συνέλαβε την κατηγορία της κλοπής ρεύματος, πέραν του ότι κάτι τέτοιο έτσι κι αλλιώς δεν υπήρξε.
Τελικά, σήμερα στα δικαστήρια της Ευελπίδων που μεταφέρθηκε ο σύντροφος, ο εισαγγελέας αφαίρεσε τις τρεις από τις πέντε κατηγορίες (της φθοράς ξένης περιουσίας, της κλοπής ρεύματος και της εξύβρισης) ενώ η απουσία των αστυνομικών μαρτύρων (που έτσι κι αλλιώς δεν τον αναγνωρίζουν να συμμετείχε ούτε στο άνοιγμα του κτιρίου ούτε στις σπρωξιές με τα ΜΑΤ) οδήγησε σε αναβολή της δίκης για την ερχόμενη Τρίτη 19/2. Ο σύντροφος αφέθηκε ελεύθερος και αποχώρησε μαζί με τους δεκάδες αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο των δικαστηρίων.
Αλληλεγγύη στον συλληφθέντα σύντροφο μέχρι την απαλλαγή του από όλες τις γελοίες και ανυπόστατες κατηγορίες. Συνεχίζουμε να απεργαζόμαστε την καταστροφή κάθε εκμεταλλευτικής και εξουσιαστικής σχέσης και δομής, κάθε πλαστού διαχωρισμού, κοινωνικής διάκρισης και ιεραρχίας.

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΜΕΝΟΙ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ομάδες, συνελεύσεις και εγχειρήματα που κατοικούν στην
κατάληψη Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά

Υ.Γ. Προς τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια: το κτίριο και οι καταληψίες δε λεγόμαστε ούτε Βίλα Σκαραμαγκά ούτε Βίλα Μαρία Κάλας αλλά Κατάληψη Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά.

*Η ανακοίνωση της κατάληψης Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά πριν την έναρξη της εκδήλωσης στο Πολυτεχνείο την Παρασκευή 15/2

Συντρόφισσες-σύντροφοι,
Το διήμερο που διοργανώνεται στο Πολυτεχνείο από τον συντονισμό των καταλήψεων, αυτοοργανωμένων χώρων, συλλογικοτήτων, συντρόφων/ισσών, αποτελεί τη συνέχεια της διαρκούς κινηματικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκέμβρη με την εκκένωση της Villa Amalias και είχε θέσει τους εξής στόχους:
1) Την αναχαίτιση της κατασταλτικής επίθεσης που ακολούθησε: εισβολή στην ΑΣΟΕΕ, στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της σχολής και την αρπαγή των μηχανημάτων του 98FM, εκκένωση της κατάληψης Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά, εισβολή στη Λέλας Καραγιάννη 37.
2) Την προώθηση της αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους.
3) Την ανάκτηση των εκκενωμένων χώρων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αυτή τη στιγμή, πολυάριθμη πρωτοβουλία συντρόφων κινείται προς την κατάληψη Σκαραμαγκά με σκοπό την ανακατάληψή της. Καλούμε όλο τον κόσμο να κινηθεί προς τα εκεί και να στηρίξει την ανακατάληψη καθώς και τη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το κτίριο. Η συνέλευση της κατάληψης και των εγχειρημάτων της αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη του ανοίγματος και όλος ο υπόλοιπος κόσμος είναι καλεσμένος στη συγκέντρωση.
Πρόσθεσή μας είναι η μεταφορά της εκδήλωσης στο χώρο της κατάληψης. Η κίνησή μας έχει χαρακτήρα συλλογικό και αλληλέγγυο και δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις. Αντιλαμβανόμαστε τον χαρακτήρα του αιφνιδιασμού που μπορεί να νιώθουν όσοι δεν γνώριζαν τις προθέσεις μας και την κίνηση αλλά το κινηματικό διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό. Καλούμε όλο τον κόσμο που βρίσκεται στο Πολυτεχνείο να πλαισιώσει την κίνησή μας.

αναδημοσίευση από athens indymedia





Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Συλλογική κουζίνα στο ΡΕΣΑΛΤΟ, Κυριακή 17/2


Η συλλογική κουζίνα στο ΡΕΣΑΛΤΟ πραγματοποιείται την 1η & 3η Κυριακή κάθε μήνα, μετά τις 12.00
(η ώρα φαγητού υπολογίζεται στις 3.00μμ)

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Διήμερο εκδηλώσεων στο Πολυτεχνείο 15-16/02/2013


Λόγω του διημέρου εκδηλώσεων στο Πολυτεχνείο από τον συντονισμό καταλήψεων, αυτοοργανωμένων χώρων, συλλογικοτήτων, συντρόφων/ισσων, την Παρασκευή 15/2 δε θα πραγματοποιηθεί κάποια εκδήλωση στο ΡΕΣΑΛΤΟ.


ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 15-16/2/2013 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ


Παρασκευή 15/2 
Καταλήψεις… αυτοοργανωμένα εγχειρημάτα αντίστασης, δημιουργικότητας, αλληλεγγύης. Κύτταρα ενός άλλου κόσμου, ελευθερίας, ισότητας, αξιοπρέπειας, κοινοκτημοσύνης. Η σημασία τους στις γραμμές των «από κάτω» και η καταστολή τους ως κομβική επιλογή της κυριαρχικής επίθεσης κατά των κοινωνικών-ταξικών αγώνων.


Σάββατο 16/2 

Το ερώτημα της διασύνδεσης των αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων και αντιστάσεων «από τα κάτω»: καταλήψεις, στέκια σχολών και περιοχών, αυτοδιαχειριζόμενες δομές αντιπληροφόρησης, συνελεύσεις γειτονιών, σωματεία βάσης, πολιτικές, εργατικές, θεματικές ομάδες, πρωτοβουλίες και συνελεύσεις (κινηματικές προβολές πριν την έναρξη της εκδήλωσης). 

-από τις 6.00μμ, έκθεση έντυπου υλικού αυτοοργανωμένων χώρων και καταλήψεων 

-έναρξη εισηγήσεων 6.30μμ 

καταλήψεις, αυτοοργανωμένοι χώροι, συλλογικότητες, συντρόφισσες/οι

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πορεία για τις πρόσφατες δολοφονίες μεταναστών...

...του εργάτη Saxtzat Loukman από μαχαίρια φασιστών στα Πετράλωνα
...και του μικροπωλητή Badakar Ndiaye από καταδιώξη δημοτόμπατσων στο Θησείο
Πέμπτη 14/2, 5.00μμ, σταθμός ΗΣΑΠ Θησείου
και μικροφωνική Τρίτη 12/2, 5.00μμ, στην πλ. Κολιάτσου (Πατήσια)


Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Κείμενο για την απόπειρα εμπρησμού του Θερσίτη





ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ



Τα ξημερώματα της 7ης Φλεβάρη, έγινε απόπειρα εμπρησμού στον Θερσίτη. Ο εμπρηστικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε στην είσοδο, δεν προκάλεσε καμία ζημιά στο χώρο, παρά μόνο στο χρώμα του εξωτερικού τοίχου. Η απόπειρα δεν είναι άγνωστο από ποιους προέρχεται: τα «αγοράκια με τα σπίρτα» που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να προκαλέσουν ζημιά στο χώρο του Θερσίτη, είναι οι καλοί φίλοι της αστυνομίας, των αφεντικών, των τραπεζών, του μισανθρωπισμού, του πολιτισμού της εξουσίας, της εκμετάλλευσης, της υποταγής. Οι φασιστικές συμμορίες που με κρατική στήριξη και επιχορήγηση μετεξελίχθηκαν σε νέα «τάγματα ασφαλείας» κάνουν αυτό που έκαναν πάντα –αυτό που έκαναν οι φυσικοί και πολιτικοί τους πρόγονοι στην κατοχή. Επιτίθενται μονάχα στους από κάτω, μονάχα σε αυτούς που αγωνίζονται. Δεν καίνε τράπεζες, καίνε αυτοοργανωμένους χώρους, χώρους αγώνα. Δεν την πέφτουν σε βίλες αφεντικών, αλλά σε φτωχόσπιτα μεταναστών. Δεν στηρίζουν τους αγώνες των φτωχών, στηρίζουν την «εθνική οικονομία» δηλαδή την οικονομία των αφεντικών. Θέλουν να επιβληθεί παντού ο νόμος, δηλαδή το δίκαιο των ισχυρών.
Ταυτόχρονα εξυμνούν το παπαδαριό, τα σώματα ασφαλείας (εξάλλου 1 στους 2 αστυνομικούς ψήφισε τη Χρυσή Αυγή στις εκλογές), χτυπούν καθετί που λεκιάζει το γαλανόλευκο-αντρικό βλέμμα τους. Αυτό ήταν πάντα οι φασίστες, αυτό είναι και τώρα. Συνεργάτες του συστήματος, βοηθοί και φίλοι του.
Όλα αυτά τα φυράματα, δεν παρασιτούν στα σκοτάδια, έξω από το «συνταγματικό πλαίσιο» και την αστική δημοκρατία. Είναι οργανικό κομμάτι των δογμάτων μηδενικής ανοχής, του «νόμου και της τάξης», των «εθνικών στοιχημάτων», του χτυπήματος των «εστιών ανομίας», των «επιστρατεύσεων για το κοινωνικό καλό». Όλων αυτών των κρατικών-καπιταλιστικών στρατηγικών που λεηλατούν τη ζωή μας με πρόσχημα την κρίση της «εθνικής μας οικονομίας». Οι φασίστες εκτελούν κατά γράμμα τα «δελτία τύπου των κυβερνήσεων».
Οι φασίστες δεν είναι απλά πλέον ένα «θεσμισμένο παρακράτος» ή μια εφεδρεία που ανασύρεται από το καθεστώς όποτε έχει ανάγκη. Είναι μια ενσωματωμένη καθεστωτική δυναμική καταστολής και κοινωνικής εκπειθάρχησης. Όλα αυτά τα φυράματα δεν συμπληρώνουν απλά το έργο της αστυνομίας και των κατασταλτικών μεθοδεύσεων ενάντια στους αγωνιζόμενους και τους φτωχούς. Η εκφασισμένη βαρβαρότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση της καπιταλιστικής ερημοποίησης και της απρόσκοπτης συνέχισής της που επιβάλλουν οι κυρίαρχοι. Είναι κομμάτι της στρατηγικής διασποράς φόβου σε αυτούς που δεν θέλουν και δεν υπομένουν άλλο αυτή τη λεηλασία της ζωής τους.
Την ίδια στιγμή βέβαια, η δημοκρατία μπορεί να μιλάει για «πόλεμο των άκρων» και την ανάγκη «δημοκρατικής συσπείρωσης» ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα. Στην πραγματικότητα όμως η επίκληση της θεωρίας των δύο άκρων δεν είναι απλά προσχηματική –επειδή στην ουσία το «ένα άκρο» το χαϊδεύει και το «άλλο άκρο» το χτυπά. Είναι ταυτόχρονα ένας τρόπος να στοχοποιήσει τον πραγματικό εσωτερικό εχθρό: όλα αυτά τα κοινωνικά κομμάτια που αμφισβητούν και θα αμφισβητήσουν τον πολιτισμό της εκμετάλλευσης.
Η απόπειρα εμπρησμού έρχεται μέσα σε μια περίοδο έντασης και προέκτασης της κρατικής-καπιταλιστικής επίθεσης. Από τις εκκενώσεις καταλήψεων, τις μαζικές συλλήψεις σε πορείες και συγκεντρώσεις, στα «εθιμοτυπικά βασανιστήρια» στα αστυνομικά τμήματα, στις επιστρατεύσεις απεργών, στα πανταχού παρόντα ΜΑΤ… Θα ξαναπούμε τα τετριμμένα: πως ο φόβος δεν μπορεί να κερδίσει τη ραδιουργία της ελευθερίας, η οποία έχει μάθει μέσα στα χρόνια να αντιγυρίζει τα χτυπήματα, τις στρατηγικές, τις μεθοδεύσεις του κόσμου της εξουσίας.
Στις γειτονιές μας, γειτονιές που πλήττονται περισσότερο από τη βαρβαρότητα των κυρίαρχων, θα συνεχίζουμε να τις κρατάμε ως προπύργια αλληλεγγύης ενάντια στην εξατομίκευση, το φόβο και το μισανθρωπισμό, προπύργια αγώνα ενάντια στις γελοίες διαθέσεις των ηγεμόνων και των γελοίων φίλων τους… 

ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ


αναδημοσίευση από το site του ΘΕΡΣΙΤΗ

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Παρασκευή 8/2, 8.00μμ, στο Ρεσάλτο, "από το Πέραμα ως την Εκάλη"...

...προβολή βίντεο/ντοκιμαντέρ, με θέμα ταξικά προσδιορισμένες περιοχές της Αττικής.
(στο πλαίσιο των Παρασκευών στο Ρεσάλτο)


Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Απόπειρα εμπρησμού του ΘΕΡΣΙΤΗ

Αντιγυρίζουμε τα χτυπήματα

Σήμερα (7/2/2013) τα ξημερώματα, έγινε απόπειρα εμπρησμού στον χώρο του Θερσίτη. Ο εμπρηστικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε στην είσοδο, δεν προκάλεσε καμία ζημιά στον χώρο, παρά μόνο στο χρώμα του εξωτερικού τοίχου, το οποίο και ήδη αποκαθίσταται.

Βρισκόμαστε σε μια μόνιμη περίοδο έντασης και έκτασης της κρατικής-καπιταλιστικής επίθεσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αυτοοργανωμένοι χώροι είναι διαρκώς στο στόχαστρο των κρατικών μηχανισμών και των πρόθυμων και καλών τους φίλων: των φασιστών. Θα ξαναπούμε τα τετριμμένα: πως ο φόβος δεν μπορεί να κερδίσει τη ραδιουργία της ελευθερίας, η οποία έχει μάθει μέσα στα χρόνια να αντιγυρίζει τα χτυπήματα, τις στρατηγικές, τις μεθοδεύσεις του κόσμου της εξουσίας.


Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης σήμερα 7/2 στις 6 το απόγευμα έξω από το χώρο του Θερσίτη. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. 

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

[αναδ. θερσίτης και το κείμενο που μοιράστηκε στην χθεσινή συγκέντρωση]

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

το αίμα δεν είναι νερό... δεν ξεχνάμε-δε συγχωρούμε


Την Κυριακή 3.2.13, πραγματοποιήθηκε στο Θησείο συγκέντρωση αντιπληροφόρησης για τη δολοφονία του μετανάστη μικροπωλητή Babakar Ndiaye, ο οποίος έχασε τη ζωή του την 1.2.13 καταδιωκόμενος από τους δημοτόμπατσους του "δημοκράτη" Καμίνη. Ένα κρατικό-ρατσιστικό έγκλημα που έγινε 2 βδομάδες μετά τη στυγερή δολοφονία του Shehzdad Luqman στα Πετράλωνα από τους χρυσαυγίτες μαχαιροβγάλτες Στεργιόπουλο και Λιακόπουλο και μέσα σ' ένα κλίμα γενικευμένης όξυνσης της κρατικής-φασιστικής τρομοκρατίας.
Από τις 1 το μεσημέρι και για 3 ώρες, με την παρουσία εκατοντάδων συντρόφων-συντροφισσών και μεταναστών, πραγματοποιήθηκε μικροφωνική απ' όπου διαβάστηκαν κείμενα και έγιναν παρεμβάσεις σε πολλές γλώσσες, αναρτήθηκαν πανώ και μοιράστηκαν εκατοντάδες αντίτυπα κειμένων.


Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 4.2, στις 17.00, η συνέλευση μεταναστών και αλληλέγγυων καλεί στην ΑΣΟΕΕ καλεί σε κουβέντα για επικοινωνία και την οργάνωση δράσεων.
Να μη συνηθίσουμε το θάνατο.
Να μη μείνει αναπάντητη καμία κρατική-φασιστική-ρατσιστική δολοφονία.

αναδημοσίευση

«Αναρχία ρε κουφάλες»

[Πρώτες σκέψεις πάνω στην κλιμακούμενη βαρβαρότητα των βασανιστηρίων - ένας σύντροφος απ'το ρεσάλτο]


Μόνο θετικά έχουν να λένε οι αυτόπτες μάρτυρες της διπλής ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης για την ηρεμία και την ψυχραιμία της ομάδας των απαλλοτριωτών. Μέχρι και κάποιους ανθρώπους που πιέστηκαν ψυχολογικά τους έβγαλαν έξω από την τράπεζα ενώ καθησύχαζαν τους υπόλοιπους.
Μια μέρα μετά, στις φωτογραφίες τους που δημοσίευσε η αστυνομία είναι εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης και του βασανισμού, παρότι κατά τη σύλληψή τους δεν υπήρξε καμία συμπλοκή όπως προσπαθεί να ισχυριστεί εκ των υστέρων το υπουργείο δημόσιας τάξης.
Ο σκοπός του ξυλοδαρμού και των βασανιστηρίων αφορά τόσο στην εκδικητικότητα των μηχανισμών απέναντι σε όσους αμφισβητούν τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό του κράτους και της οικονομίας, των εγχώριων και ευρωπαϊκών διευθυντηρίων, όσο και στην περιφορά των φωτογραφιών των κακοποιημένων ως τρόπαιων επίδειξης της τιμωρίας των αντιφρονούντων, εκείνων που κάνουν πράξη την εχθρότητά τους σε κάθε εξουσία.
Η συγκεκριμένη πρακτική θυμίζει -κατ’ αναλογία- τη σκύλευση πτωμάτων ανταρτών (ελασιτών και μαχητών του ΔΣΕ) και την περιφορά των κομμένων τους κεφαλιών σε πόλεις και χωριά για τρομοκράτηση και παραδειγματισμό. Και έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων βασανιστηρίων 15 αντιφασιστών διαδηλωτών στη ΓΑΔΑ, που είχαν συλληφθεί σε αντιφασιστική μοτοπορεία στην περιοχή των Κάτω Πατησίων.


Αν θεωρούν οι σύγχρονοι κυνηγοί κεφαλών ότι οι πρακτικές τους εκφοβίζουν τον κόσμο του αγώνα απατώνται οικτρά. Μάλλον εξοργίζουν ακόμα περισσότερο τους «από κάτω» και κυρίως τους νεολαίους. Πόσω δε μάλλον όταν συναντούν την ανυποχώρητη στάση των συλληφθέντων.
Μήπως σας λέει κάτι ότι ο ένας εκ των συλληφθέντων ήταν φίλος του Αλέξη Γρηγορόπουλου και ακριβώς δίπλα του το βράδυ της δολοφονίας του από μπάτσους στα Εξάρχεια; «Αναρχία ρε κουφάλες»…